Promovare pe Google Ads – Avantaje si dezavantaje
Una din intrebarile care apar adesea atunci cand vine vorba despre stabilirea unei strategii de optimizare a motoarelor de cautare este alegerea intre optimizarea naturala a motoarelor de cautare (SEO) si optimizarea platita a motoarelor de cautare (SEA), in special asa cum este practicata in cadrul Google Ads, fostul Google Adwords.
Asadar, in cele ce urmeaza vom analiza avantajele si dezavantajele SEO si cele oferite de promovare pe google ads si apoi iti vom spune cum sa faci alegerea corecta. Trebuie sa stii ca promovarea pe Google Ads are o influenta indirecta asupra optimizarii naturale deoarece aceasta este o sursa de trafic si, prin urmare, vor fi luate in considerare de Google atunci cand evalueaza calitatea site-ului tau. Prin urmare, aceste doua metode de optimizare a motoarelor de cautare nu ar trebui considerate solutii opuse ci complementare, fiecare avand propriile puncte forte si puncte slabe.
Promovare pe google ads – care sunt avantajele?
Principalul avantaj oferit de promovare pe google ads si de optimizare platita este viteza fara egal cu care te poti pozitiona pe prima pagina a Google. Dupa ce ti-ai creat contul de Google Ads si campaniile de publicitate, tot ce trebuie sa faci este sa astepti ca anunturile tale sa fie validate si esti in primele 4 pozitii ale rezultatelor Google!
Celalalt avantaj semnificativ oferit de optimizarea platita si de promovare pe google ads este numarul nelimitat de cuvinte cheie pe care te poti pozitiona. De fapt, nu exista nici o limita impusa de Google Ads in ceea ce priveste numarul de cuvinte cheie pe care se pot pozitiona agentii de publicitate. Trebuie remarcat faptul ca nu exista o limita nici in ceea ce priveste optimizarea naturala, dar vei vedea putin mai jos in acest articol ca principala limita este reprezentata de timp si inspiratie in alegerea subiectelor de articol.
Un alt avantaj major oferit de promovare pe google ads in comparatie cu optimizarea naturala este flexibilitatea de care dispui in modificarea anunturilor tale. In timp ce nu este recomandabil sa aduci prea multe modificari rezultatelor “naturale”, Google Ads va tinde sa favorizeze agentiile SEO care isi actualizeaza in mod regulat anunturile. Prin urmare, poti efectua toate testele pe care le doresti, fara sa iti fie teama de a fi retrogradat de rezultatele cautarii.
De asemenea…
Rezultate imediate. In timp ce SEO si SEA au acelasi avantaj (sa raspunda unui utilizator), principalul avantaj oferit de SEA este rapiditatea cu care poti obtine rezultate. Pur si simplu, odata ce campania este online, rezultatele pot fi imediate, deoarece internautii cauta toata ziua, in fiecare zi.
O multime de caracteristici. Un alt avantaj oferit de promovare pe google ads este numarul mare de caracteristici disponibile, atat pentru crearea campaniilor, cat si pentru gestionarea acestora. Deoarece fiecare sector de activitate are propriile provocari specifice, Gogole Ads ofera de ani de zile functii adaptate diferitelor companii, inclusiv o gama larga de formate de anunturi.
Promovare pe Google Ads – care sunt dezavantajele?
Chiar daca promovare pe Google Ads prezinta un numar mare de avantaje, prezinta si unele inconveniente. Principalul sau dezavantaj este reprezentat de costuri. Prin urmare, poate fi destul de costisitor sa iti pozitionezi anunturile in rezultatele de cautare Google, mai ales daca mizezi pe o multime de cuvinte cheie si daca aceste cuvinte cheie sunt extrem de competitive. Asadar, este important sa iti stabilesti bugetul inca de la inceput deoarece promovare pe Google Ads presupune costuri destul de ridicate.
Ce alegi? Optimizare SEO sau promovare pe Google Ads?
Dupa cum poti vedea, avantajele oferite de promovare pe Google Ads nu sunt neglijabile. Daca ai un buget limitat pentru a investi in promovare iti sugeram sa efectuezi o cercetare a cuvintelor cheie pentru a alege cele mai relevante cuvinte cheie, sa analizezi rezultatele in mod regulat si sa investesti de la inceput intr-o formare de baza cu un expert Google Ads care sa iti impartaseasca experienta ta, sa iti ofere instructiunile necesare pentru a obtine performante bune si a evita pierderea banilor din cauza unor setari incorecte.
Esti vizibil doar atunci cand platesti
Spre deosebire de SEO, daca bugetul tau se epuizeaza in Google Ads, nu vei mai aparea, nu vei mai fi vizibil. Acest lucru se poate intampla in fiecare zi daca bugetul zilnic se epuizeaza in timpul zilei) si/sau in fiecare luna (daca ai un buget lunar si alocarea nu este bine gestionata).
Aceasta chestiune a bugetului este, de asemenea, dificil de inteles, deoarece sistemul de licitatie inseamna ca bugetul pentru o campanie este destul de greu de estimat, iar performanta campaniilor poate varia foarte mult daca concurenta creste sau scade.
Dupa cum poti vedea, credem ca publicitatea online cu Google Ads este o necesitate in 2023. Rezultatele nu sunt garantate si va trebui sa depasesti curba de invatare, dar ar fi pacat sa nu-i dedici macar un buget de testare. Cu cuvinte cheie bine alese si o campanie bine structurata, rezultatele pot fi imediate, iar randamentul investitiei foarte bun.
Acestea fiind spuse, Google Ads este inca un instrument de tip self-service, pe care va trebui sa inveti sa il stapanesti singur (sau sa platesti un furnizor de servicii, o agentie sau un freelancer). Si este un instrument complex, pentru ca este atat de puternic si are atat de multe caracteristici. Fie ca este vorba despre extensii de anunturi, tipuri de targetare, audiente, strategii de licitatie sau chiar elemente precum scorul de calitate, iti va lua luni sau chiar ani pentru a stapani mecanismele si secretele Google Ads.